Escaperoomspel zelf maken of zelf beleven?

Er verschijnen steeds meer stappenplannen en ideeën over hoe je zelf een Escaperoomspel zou kunnen maken. Dit biedt natuurlijk mogelijkheden en je houdt het in eigen hand. Het kost echter wel veel tijd om dit goed voor te bereiden en de echte hobbels zie je pas als je het spel laat spelen door mensen die het niet mee hebben opgezet. Dus als je op zoek bent naar een Escaperoom, zet je het spel dan zelf in elkaar of ga je naar een bestaande locatie?

1. Wat komt erbij kijken?

Het opzetten van een Escaperoom is niet op een vrijdagmiddag gedaan, er komt het nodige bij kijken:

  • Een goed Escaperoomspel valt of staat natuurlijk bij de puzzels, mysteries en raadsels. Deze moeten niet te eenvoudig zijn, maar zeker ook niet te moeilijk, want dat demotiveert.
  • Je wilt wat variatie in de competenties en talenten die nodig zijn om een en ander op te lossen, zodat het kraken van de code een echte samenwerking is.
  • De sfeer van de kamer en het verhaal dragen in grote mate bij aan de beleving van het spel. Hoe beter doorgevoerd, hoe meer mensen zich op laten zuigen door het spel en hoe groter de spanning.
  • De spelleider is een belangrijk element. Hij of zij kan via digitale communicatie sturen, zodat de spanning en het fanatisme goed gevoed worden. Als een team niet genoeg vooruitkomt, kunnen er enkele aanwijzingen worden gegeven. Gaat een team te snel, dan kan er twijfel worden gezaaid.

2. Welk Escaperoomspel kies je?

De voordelen van het zelf opzetten van een Escaperoomspel zijn dat je de kosten enigszins in de hand hebt en dat je keuze hebt wat betreft de locatie. De nadelen zijn dat je geen gebruik kan maken van spelervaring. Je ziet de hobbels en hiaten pas als het spel een aantal maal is gespeeld. Het kost bovendien veel tijd om het op te zetten. Denk aan de aankleding, maar vooral aan het opzetten en in elkaar verweven van de puzzels, raadsels en misleidende mysteries.

Als Amsterdam of Eindhoven een prima locatie is, speel je dan liever een spel dat ruimschoots bewezen is en laat je graag de voorbereiding aan een ander over? Kies dan voor een Escaperoom van Xitroom. Als eerste bedrijf in Nederland begonnen wij met deze mysterieuze ruimtes en we hebben nog dagelijks plezier in het ontvangen van groepen familieleden, vrienden of bedrijven. Om de dag compleet te maken bieden we voordelige arrangementen waarin de Escaperoom gecombineerd wordt met een eenvoudig of luxer etentje, een pubquiz of een borrel.

Bekijk onze arrangementen

Open chat
Want to book for today / tomorrow?
Or just have a question? > Please text us here!

Kan gewoon in het Nederlands

On PC? > Contact Page
Open chat
Want to book for today / tomorrow?
Or just have a question? > Please text us here!

Kan gewoon in het Nederlands

On PC? > Contact Page